Neden Lead/Architect olmak istemiyorum?
"Çünkü eşeğin zikinden dolayı!". Evet evet, bu cevabı baya resmi toplantılarda "neden architect/team lead olmak istemiyorsun?" sorusuna verdiğim görülmüştür. Arkadaşlarıma verdiğim daha samimi bir cevabı da buraya blogliyim ki herkes öğrensin.

Aslında sanırım ben "zekalıyım ama amele olmak istiyorum". Ne kadar, amele modunda, elinde "well defined işler olan" bir adam olmak istesem de kozmos benim "iyi bir developer" olarak kalmama izin vermiyor. "İyi bir developer ile kötü bir developer arasındaki adaletsizliklere" ise bir başka blog yazımda değinirim.

Askere gidenler bilir, bir işi iyi yaparsan, tüm işler sana girmeye başlar. İyi bir developersan da tüm işler sana girmeye başlar. Ama bununla kalmaz. Seni "lead veya architect" yapmaya çalışırlar, üstelik yetki ve para vermeden!

Askere gidip de bir şekilde "komutanlık" yapanlar başka bir şey daha bilir. Emrindeki 140 askerin tüm hatalarından sen sorumlusundur! Evet evet, askerlerin birbirine bıçak çekse binbaşı senin kulağını çeker! (çekti ordan biliyorum)

Spiderman olanlar da şunu iyi bilir ki "büyük güç, büyük sorumluluk getirir". yok lan bu satır olmadı. Neyse askerlikten devam edelim.

Normal er ne güzel insandır. Kendisine verilen işi yapar, yapamazsa da "komutanı" başkasına kitler o işi, en fazla biraz azar işitir er, sonra işini bitirir gider. Ama komutan öyle mi? Komutan dediğin o 140 askerden herhangi birisi hata yapsa göt altına gider. Zira sorumluluk onundur.

Komutanla erin bir farkı vardır yalnız; komutana "sorumluluğunun" yanında, o askerin yaptığı hatada onu "hapse gönderme yetkisi" bile verilmiştir. Zira "büyük sorumluluk, elinde güç olmazsa bi sike yaramaz".

Üstelik askerlik kurumu bile(mantığın olmadığı yer) asker ile komutan arasındaki bu yetki farkını "maddi olarak karşılar!"

Ama genelde developerlıktan team lead'liğe terfi edenler bu yetki ve ayrıcalıktan uzaktırlar. Onlar da hala, en az diğer "er developer"lar kadar(bazen onlardan daha fazla) kod yazar, bunun üstüne "sürüm yetişmiyor, Er Ryan şurada hata yapmış, gece 2'de sürüm çıkılması lazım" stresinin sonunda o hatayı kendileri düzeltirken bulurlar. Daha fazla çalışırlar. Ama bunun karşılığında genelde maaşlarında bir değişiklik olmaz.

Değişen bazı şeyler ise
* üretkenlikleri azalır
* çoğu zaman kendilerinden daha az teknik insanlara, ellerinde hiçbir yetki olmamasına rağmen iş yaptırabilme stresini yüklenirler
* günün sonunda o işi onlar yapamazsa o işin götlerine girer, üstler "neden olmadı bu iş?" diye team lead'e gelir.
* ve en güzeli fazla mesailer(hell yeah)


Günün sonunda bu stresi, bu kadar fazla çalışmayı; karşılığında herhangi bir yetki ve ücret olmadan yapmamı bekleyen firmalar, eğer talep ettiğim yetki ve ayrıcalıkların yanında maaşımda bir düzenleme teklifi ile gelmedikleri sürece, genelde yanıtım (bazen yumuşatılmış bir şekilde) "EZ" oluyor.

Bu blog girdisini de güzel dostum(<3) Can Yücel'e armağan ederken, "team lead olma yükünü karşılayacak kadar fazla para veren", "takımının haftanın 4 günü kod yazıp 1 günü kod okuyup kod sildiği(refactor?)", "takımındaki insanların eğitimine süre ve bütçe ayrılığı", "iyi takım elemanlarının 'maddi' olarak 'ödüllendirildiği'" bir firma team lead ariyorsa CV'm her zaman http://yuxel.net/cv adresinde. Arz ederim!

17.Nisan.2012 Salı :: 18:55:03   52396 kere okundu

Konular
Opera {39}
Müzik {70}
Qt {12}
Ben {122}
Debian {26}
Sinema {24}
php/web {44}
Link {58}
KDE {7}

[Konular]


Takvim
<  Mart 2024  >
PSÇPCCtPz
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Temalar
xmas
yesilozAskerEdition
yellos
yesiloz
uira
yesilozHtml5
darksight
greeny
opera
default
dx

Es Dost
Altan
Tuğrul
Selçuk
Timu
Mehmet
Ünal
Gökhan
Koray Taylan
Yaşar
Özgür
Orhan
Kemali
Ahmet
Emrah
Kıvanç
BilgiFrekans
Bünyamin
Bedava Site

Gez Gör Arpacık
Opera Türkiye
Uira
Ma"Cess"teleri


Projeler
Beedon
sozluQ
qPod
SourPHP
Ekşigator
Ekşigator-qt
Soccer Madness