Opera'yı bağlamak!
resim bulunamadiW3C yakın zaman önce "la bu web eğitim materyalleri dünyanın her yerinde çok kötü, bizim işimiz web'de bir standart sağlamak ama daha doğru dürüst döküman veremiyoruz insanlara. Adam olalım, akıllı olalım, insanlara birinci elden döküman verelim" diyerek Web Ed hareketini başlattı. Bu hareketle, standartları belirleyenler tarafından güzel dökümanlar, eğitim materyalleri oluşturulacak, üniversitelerle, eğitim kurumlarıyla konuşulup "bakın, biz böyle bi müfredat belirledik, çocuklara bunları öğretin, ne o öyle 20 sene önceki saçma sapan bilgileri öğretiyorsunuz" denilecek.

Bu hareketin, içinde Türkçe dil grubunun da bulunduğu, 5 farklı dil grubu var. Bu dil grupları, yerel yapılandırmayı sağlamakla, dökümanları yerelleştirmekle sorumlu. Opera Türkiye olarak bu işe soyunmuştuk aylar evvel. Ufaktan birkaç bişey de yaptık vakit buldukça. Ama bu "sadece 3-5 kişinin yapabileceği" bir iş değil. Başta üniversiteler olmak üzere bu işe sarılmalı, hatta belki devlet bu işe destek vermeli (dövlet bize web öğretmiğğğr).

Ülkemizde 3 yıldır yapılmakta olan Özgür Web Teknolojileri Günleri'nde de bu konudan bahsedilsin istedim. Gittim, Web Ed'in başındaki, W3C'de ve Opera ekibinde yetkili bi abi olan Chris Mills'e "gel etkinlikte Web Ed anlat, biz anlatınca sakal yok diye dinlemiyorlar, sen yabancısın ya seni dinlerler xD" dedim. Bu sırada Chris'in satabilme ihtimaline karşı Bruce reisi de dürtmeleri için Opera Turkiye'deki arkadaşları dürttüm.

Chris "panpa aslında ne güzel olurdu, hem gelmişken bi kaburga sofrası patlatırdık, ama o tarih tam olarak müzik grubumun albüm kaydının olduğu gün, satıyorum :(" dedi "vay" dedim "hayatı kest". Biz nelerle uğraşıyoruz adam nelerle uğraşıyor :)

Bruce da "genjler, gelirdim, bilirsiniz Türkiye'yi çok severim ama o günlerde başka bir sunumum var :(" dedi o da sattı.

Bu iki satış, yurtta, yavru vatanda ve turki cumhuriyetlerde WebEd bayrağını yarıya indirecekken, Chris
-"panpa Patrick var, sünger bob'un kankası bilir misin?" dedi,
-"bilirim, eee" dedim,
-"işte o sana... sunum yapsın" dedi, "zaaaaa xD" diye de ekledi. Bizi Opera Software'in Developer Relations ekibinden Patrick Lauke'a yönlendirdi.

Uzun konuşmalar sonucunda Patrick'i "bağladık". Bunun üstüne Opera Software "biz Patrick'in tüm masraflarını karşılarız genjler, raaad olun" dedi ve etkinliğe konuşmacı sponsor oldu. Gözümden bir damla yaş döküldü.

Velhasıl, bir aksilik olmazsa, Patrick 19-20 Ekim'deki 3. Özgür Web Günleri etkinliğinde, benim de çeviriler sayesinde "About" kısmında adımın geçtiği Opera Dragonfly'ı anlatacak, ufak senaryoları gerçekleştirecek.

Bunun yanında biz Opera Türkiye ekibi olarak bir stand açıp, ufak oyunlar, WebEd'e contribution'lar sonucunda belki ufak hediyeler de dağıtacağız.

Ama 0.1 tonluk bedenimin içindeki minicik yüreğim, bu sunumda WebEd'den bahsedilmemesine dayanamaycaktı. Hemen WebEd Türkiye koordinatörü (doğru mu yazdım la title'ı?) Çağlar'ı dürttüm, "hafız gel bizi Web Ed ile feyizlendir, oradaki öğrencileri tavla, çevirilere yardımda bulunsunlar, onlardan daha iyi bu işi kimse yapamaz, ver gazı" dedim beni kırmadı, o da etkinlikte bir sunum yapmaya karar verdi.

<troll>Günün sonunda "Opera burada diğer tarayıcılar, onların Developer Relations ekipleri nerede?" diyerek diğer tarayıcılara da hem laf sokuyor, hem de onları gaza getirip diğer etkinliklerin daha büyük ve güzel geçmesine kendimce katkıda bulunuyorum.</troll>

28.Eylül.2012 Cuma :: 19:39:16   54289 kere okundu

Konular
Opera {39}
Müzik {70}
Qt {12}
Ben {122}
Debian {26}
Sinema {24}
php/web {44}
Link {58}
KDE {7}

[Konular]


Takvim
<  Kasım 2019  >
PSÇPCCtPz
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


Temalar
xmas
yesilozAskerEdition
yellos
yesiloz
uira
yesilozHtml5
darksight
greeny
opera
default
dx

Es Dost
Altan
Tuğrul
Selçuk
Timu
Mehmet
Ünal
Gökhan
Koray Taylan
Yaşar
Özgür
Orhan
Kemali
Ahmet
Emrah
Kıvanç
BilgiFrekans
Bünyamin
Bedava Site

Gez Gör Arpacık
Opera Türkiye
Uira
Ma"Cess"teleri


Projeler
Beedon
sozluQ
qPod
SourPHP
Ekşigator
Ekşigator-qt
Soccer Madness