"Düzen candır!"
resim bulunamadi

Her şey, yıllar önce dükkanımıza aldığımız o 386 ile başladı. Prince of Persia ile daldım bilgisayar dünyasına(prince megahit :]). PW flan vardı (ne güzel zamanlardı). Bu işi sevmeye başlamıştım. O kadar sevdim ki 5 sene boyunca Kıbrıs gibi bir yerde yaşamayı bile göze aldım, bu işin "okulunu" da okuyayım diye. Sonuçta "seviyorum" bu işi.

Son zamanlarda ise bu işi "sevMEmeye" doğru iten bir şeyler oluyor hayatımda. Son 7 ay içinde, fazlamesai ve "düzgün çalışma ortamı" olmaması yüzünden ikinci istifamı veriyorum. İstifamı veriyorum çünkü "bu işi seviyorum". "Salla başı al maaşı" yapamıyorum. Evet biraz "malım".


Çözümü "düzgün mesai","düzgün çalışma ortamı" yerine "fazla mesai"de arayan yöneticiler ise ne güzel insanlar!

Peki neden kötüdür fazla mesai?

1) Fazla mesai yaparak, aslında dışarda iş arayan çoğu kişinin "hakkını yersiniz". "Kul hakkı"nı bilir misiniz? Üstelik bu "günah"ı çoğu zaman karşılığında hiçbir ücret almadan işlersiniz.

2) Eğer olur da, fazla mesai yaparak bir işi zamanında bitirmeyi başarırsanız (ki daha görmedim öyle bir iş), daha sonra gelecek işler için daha fazla ve daha fazla mesai yaparak o işleri de zamanında bitirmeye çalışacağınızı unutmayın.

3) Fazla mesai yaptığınız günlerde, gün içinde "ben niye bu işi yapıyorum" sorusu beyninizi yer bitirir. Geliştirme ortamının "boktanlığından" dolayı dışarıda bekleyen arkadaşlarınız yerine ofiste geçirdiğiniz zaman ne güzel zamandır. Bir süre sonra bu işi yavaş yavaş "sevMEmeye" başlarsınız. "Sevdiğiniz işi yapmak" için ne gibi yollardan geçtiğinizi unuttunuz mu?

4) Fazla mesai hem bedeninizi, hem zihninizi yorar. Yorgunken "hiçbir" işi doğru düzgün yapamazsınız. Kızarmış çökük gözlerle, bel ağrısıyla ne kadar mutlusunuz değil mi?

5) Fazla mesai, sizi eşinizden, dostunuzudan, ailenizden uzaklaştırır. Bunu karşılayacak bir ücret ise "yoktur".

6) Bir proje, zamanında yetişmediği için fazla mesai yapmanız isteniyorsa, buradaki muhtemel "en suçsuz" kişi sizsinizdir. Bir suçlu varsa, o da projeyi düzgün planlayamayan proje sorumlusu, işini iyi yapmayan çalışma arkadaşınız veya 3 kişinin işini bir kişiye yaptırmaya çalışan işverendir. Başkasının yaptığı hataların bedelini ödemeye gerçekten hazır mısınız?

7) Fazla mesai sizi "sinirlendirir". Bir günde yaptığınız 20 saatlik bir mesai(evet yaptım) sizi "çoook sinirlendirir". Siniriniz bir süre sonra çevrenizdeki insanlara sıçrar. Yok yere kalp kırarsınız. Bunu karşılayacak bir ücret de "yoktur". Üstelik 20 saatlik "gereksiz" bir mesai size bu belgeyi yazdırabilir.

8) Şunu bilin ki fazla mesailer sizi bir "kahraman" yapmaz (yapmadı). Başarının bir geçmişi olmadığını unutmayın. 100 tane gol kurtaran bir kaleci, kaybedilen maçta, yediği tek gol ile anılır.


Nasıl korunacaksınız?

1) "Hayır" diyerek. Bir kere "Evet" dediğinizde, arkasının hiçbir zaman kesilmeyeceğini bilin.

2) Fazla mesai için (yiyorsa) ücret talep edin. Bir kaç kere fazla mesai için ücret ödeyen patron, çözümü artık "fazla mesai" yerine "düzgün mesai"de aramaya başlayacaktır. Olmazsa 3. maddemiz var aşağıda.

3) Korunmak imkansızsa (yöneticiniz hâla çareyi düzgün mesai yerine fazla mesaide arıyorsa) ve kendinize güveniyorsanız "istifa edin". Ünlü düşünür "Dust Brothers"'ın da dediği gibi; "This is your life".

Sözün özü: "Düzen candır!"


Edit: Gariptir ki, iş bulmadan istifa ederseniz, müstakbel yeni işvereniniz, haklı olarak(!) sizin "kovulduğunuzu" düşünüyor. "Akıl sağlığı yerinde olan bir insan, güzel bir şirkette bir yılını doldurmaya 3 gün kala niye istifa eder ki, kesin kovulmuştur bu" gözüyle bakıyor. Onun içindir ki, bu belge yazıldıktan 4 ay sonra, yeni bir iş bulunduktan sonra yayına alınmıştır. Demem o ki "bir iş bulmadan, mümkünse istifa etmeyin"

Edit2: Bu okuduğunuz yazı, garip bir şekilde ve hiç istemsem de hayatımda kazandığım en "kolay para"yı kazanmama önayak oldu. Siz de yazın!

24.Eylül.2010 Cuma :: 15:02:05   55866 kere okundu

Konular
Opera {39}
Müzik {70}
Qt {12}
Ben {122}
Debian {26}
Sinema {24}
php/web {44}
Link {58}
KDE {7}

[Konular]


Takvim
<  Mart 2024  >
PSÇPCCtPz
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Temalar
xmas
yesilozAskerEdition
yellos
yesiloz
uira
yesilozHtml5
darksight
greeny
opera
default
dx

Es Dost
Altan
Tuğrul
Selçuk
Timu
Mehmet
Ünal
Gökhan
Koray Taylan
Yaşar
Özgür
Orhan
Kemali
Ahmet
Emrah
Kıvanç
BilgiFrekans
Bünyamin
Bedava Site

Gez Gör Arpacık
Opera Türkiye
Uira
Ma"Cess"teleri


Projeler
Beedon
sozluQ
qPod
SourPHP
Ekşigator
Ekşigator-qt
Soccer Madness