Gönderen: yuxel  Son güncelleme :2007-11-09 00:34:42 Sayaç : 309488

Knoppix, GNU/Linux tanıtmlarında veya GNU/Linux altında yazılmış bir programın/belgenin sunumunda, bir eğitim CD'si olarak, bir sistem kurtarma CD'si olarak ve tabii ki normal günlük işlerinizde de kullanabileceğiniz bir dağıtımdır.
Peki "bu Knoppix'de şu program fazla, keşke şunun yerine şu olsaydı" dediğiniz oldu mu? Bu belge Knoppix kullanarak kendi istekleriniz doğrultusunda bir Live Bootable CD hazırlamanıza yardım edecektir.

Bir Knoppix CD'si ile Kendi Dağıtımınızı Hazırlama
Giriş
Knoppix, Debian GNU/Linux tabanlı, CD'den çalışan, çok düşük donanımlarda bile çalışabilen,yaklaşık 2 GB programla dolu bir dağıtımdır. Knoppix çok geniş bir donanım desteğine sahiptir. Knoppix, GNU/Linux tanıtmlarında veya GNU/Linux altında yazılmış bir programın/belgenin sunumunda, bir eğitim CD'si olarak, bir sistem kurtarma CD'si olarak ve tabii ki normal günlük işlerinizde de kullanabileceğiniz bir dağıtımdır. Dahili gelen kurulum programı ile 20-40 dk gibi bir sürede, OpenOffice.org, KDE ve bunlar gibi yaklaşık 2 GB programın bulunduğu bir Debian GNU/Linux sahibi olabilirsiniz.

Ama belirtmekte fayda var ki geliştiriciler Knoppix'in hard diske kurulumunu pek onaylamyıyorlar. Bu belge bir Knoppix CD'sini nasıl kendimize göre değiştirebilieceğimizi anlatır.

Gereksinimler:

a) Yazılım : Öncelikle son sürüm bir Knoppix iso dosyası elde etmeliyiz.
b) Donanım: Hard diskinde bolca boş alan ve yaklaşık 128 Mb hafızası olan bir bilgisayar.

Kurulum:

Öncelikle hard diskimizde bolca boş alan oluşturuyoruz. Yaklaşık 2,5 Gb swap (bunu knoppix açılışta büyük ihtimalle görecektir) ve kendi dağıtımızı hazırlama (re-mastering) işi için de yaklaşık 5 Gb boş alan (hdb6 olduğunu varsayalım).

Daha sonra Knoppix'i CD'den boot ederek açıyoruz.Eğer boot parametresi olarak knoppix lang=tr verirseniz daha Türkçe bir dağıtıma daha zahmetsiz erişmiş olursunuz. KDE'nin gelmesini bekliyoruz. KDE menü'den Knoppix > Root Shell 'i açıp hdb6'yı sisteme bağlıyoruz

mount -rw /dev/hdb6 /mnt/hdb6

Eğer chroot sırasında /dev/null permission denied gibi bir mesaj alırsanız sebebi burdaki mount işleminin okuma yazma (rw) işlemiyle bağlanmamasından kaynaklanır.

Akabinde /KNOPPIX klasörü içindeki KNOPPIX dosyası CD'de yaklaşık 700 Mb'dır. Bu dosya sıkıştırılmış programları içeren dosyadır. Sıkıştırılmış dosya veya dosya sistemi (cloop) hakkında daha fazla bilgi için http://www.knopper.net/download/knoppix/cloop.README adresini inceleyebilirsiniz.

a) KNOPPIX dosyasını sisteme kopyalama

Öncekikle Bunu Root Shell'i açıp kullanım için gerekli klasörleri oluşturalım.

mkdir /mnt/hdb6/sizinix
mkdir /mnt/hdb6/sizinix/ana (burası cd'de kullanılacak genel dosyaların bulunduğu klasör)
>mkdir /mnt/hdb6/sizinix/kaynak (burası cloop'u hazırlayacağımız klasör)
mkdir /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX (buraya cd içindeki /KNOPPIX klasöründeki dosyaları kopyalayacağız)
cp -Rp /KNOPPIX/* /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX

komutuyla CD'deki dosyaları klasöre kopyalıyoruz.Bu sırada biraz egzersiz yaparak formda kalabilir veya valideyi arayıp hatrını sorabilirsiniz.

Index.html'yi kopyalayalım:

cp /cdrom/index.html /mnt/hdb6/sizinix/ana/

Şimdi de sıkıştırılımış dosya haricindeki dosyaları kopyalayalım:

cd /cdrom/KNOPPIX
find . -size -10000k -type f -exec cp -p --parents {} /mnt/hdb6/sizinix/ana/KNOPPIX/ ;

b)chroot

Şimdi kopyaladığımız klasöre chroot ortamında giriş yapabiliriz: chroot /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX

eğer burda /dev/null permission denied gibi bir mesaj alırsanız üst satırları daha dikkatli okuyabilirsiniz. Bu dosya içindeki dosyalardan istediğiniz programları kaldırıp istediğinizi eklemelisiniz.

Yeni kuracağınız *.deb dosyalarınız varsa bunları /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX/var/cache/apt/archives altına kopyalayın. Eğer # işaretini görüyorsanız tamamdır. Eğer ağ üzerinden pakeleri kuracaksanız proc dosya sistemini bağlamalıyız: mount -t proc /proc proc

c)Ağ ayarları

Eğer ağdan bir kurulum düşünyorsanız /etc/resolv.conf dosyasına nameserver ip_adresi şeklinde bir şey eklemelisiniz. Ancak bu dosyanın /etc/dhcp/resolv.conf dosyasına sembolik link olduğu; yaşanacak bir problemde /etc/resolv.conf dosyasının manuel olarak oluşturup ayarlamalarının kendiniz yapmanız gerektiği kaynaklarda yazmakta. Sonra ifconfig ile IP adresinizi doğrulayıp bir “ping google.com” ile de bağlantınız doğrulayın. Daha sonra bir apt-get update ile paket listesini güncelleyin. Bu seçeneğin hızlı bağlantısı olanlar için olduğunu söylemekte fayda var.

d)Program Ekleme/Kaldırma

Apt yardımı ile programları ekleyip kaldırmalısınız. Sizler apt arayüzü olarak aptidue veya synaptic kullanabilirsiniz. Tercihim synaptic. Tabii önce synaptic'i kurmak veya ağdan kurulum yapmak istemeyenler için önceden indirip /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX/var/cache/apt/archives altına atmak gerekli (alternatif bir yöntem olarak dpkg ile de paketi kurabilirsiniz, ama apt varken ne gerek var ?)

apt-get install synaptic Knoppix root shell X uygulamaları için ufak bir ayarlama/hatırlatma mevcut. DISPLAY değişkenini ayarlamalısınız:

export DISPLAY=ip_numaranız:0.0

Daha sonra synaptic'i çalıştırdıktan sonra istenilen paketler kurulur/kaldırılır.

Şimdi sıra proc dosya sistemini ayırmaya geldi (Bu ÇOK önemlidir)

umount /proc Diğer Ayarlamalar

a) Kaynaktan derleyerek programları kurma

Kaynak kodları chroot ortamına yerleştirin. Ve normal kurulumu gerçekleştirin. Eğer bir X uygulaması ise DISPLAY sistem değişkenini değiştirin (export DISPLAY=ip_numaranız:0.0). Alternatif bir yöntem olarak checkinstall'u ( http://gnubox.dyndns.org:8080/~sunil/asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/) da kullanabilirsiniz. İşlemleri bitirdikten sonra kaynak kodları kaldıtmayı unutmayın!

b) Kullanıcı ayarlarını değiştirme

Chroot ortamında parolaları veya herhangi başka bir ayarı değiştirebilirsiniz.

c) Arka planları değiştirme

usr/local/lib/knoppix.gif dosyası X için öntanımlı arkaplandır. Bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

d) Açılış ekranını değiştirme

Knoppix CD'si açılış için syslinux( syslinux.zytor.com ) kullanıyor. Eğer ekrana gelen yazıları, resimleri değiştirmek istersek bu dosya ile oynamız gerekli. Öncelikle geçici bir klasör oluşturalım:

mkdir /mnt/hdb6/image

Daha sonra CD'deki boot.img dosyasını kopyalayıp , bir klasör(/mnt/hdb6/image) içine bağlamalıyız:

cp /KNOPPIX/boot.img /mnt/hdb6
mount -t msdos -o loop /mnt/hdb6/image

burdan sonra aşağıdaki işlemleri deneyebilirisniz ve işlemler bittikten sonra :

umount /mnt/hdb6/boot.img

i)Boot Logosu

logo.16 açılışta görünen resimdir. Bu özel bir format ile şifrelenmiştir. Yapmamız gereken 16 renki 640x400 boyutlarında bir resim bulup formatını png olarak ayarlamak (logo.png olduğunu varsayalım) pngtopnm logo.pnm
ppmtolss16 logo.16
cp logo.16 /mnt/hdb6/image/logo.16

ile logoyu değiştirdik. Daha sonra boot.img dosyasını ayırıyoruz:

umount /mnt/hdb6/boot.img

Test etmek için bu dosyayı bir diskete yazıp deneyebiliriz:

dd if=/mnt/hdb6/boot.img of=/dev/fd0

syslinux.cfg

Syslinux ile oynayarak değişik kernel parametreleri ile oynayabiliriz. Daha fazla bilgi için syslinux man sayfasını okuyabilirsiniz.

ii)Ekrandaki yazılar Ekrana gelen yazıları boot.img'i bağladıktan sonra /mnt/hdb6/image altındaki miniroot.gz'i açıp içindeki linuxrc'yi değiştirerek yapabilirsiniz.Önerim miniroot.gz'yi başka bir yere(/mnt/hdb6/ olsun) alıp tekrardan bağlayarak didiklemek.

cp /mnt/hdb6/image/miniroot.gz /mnt/hdb6/
cd /mnt/hdb6
gunzip miniroot.gz
mkdir /mnt/hdb6/minigz
mount -o loop /mnt/hdb6/miniroot.gz

daha sonra /mnt/hdb6/minigz altındaki linuxrc'yi bir metin editörüyle düzenleyebilirsiniz. miniroot ile işimiz bittiyse:

umount /mnt/hdb6/miniroot.gz

daha sonra

cd /mnt/hdb6
gzip miniroot
cp miniroot.gz /mnt/hdb6/image

e)Kernel'i modifiye etme ( ***Test Edilmedi***)
br> Kernel package (make-kpkg) kullanarak boyutu çok büyük olmayan bir kernel image oluşturun. Kernel ve modülleri boot.img dosyasına kopyalayın. /lib/modules/2.4.19-xfs klasörününü yeni kernelin modülleri ile değiştirin /boot altındaki dosyaları değiştirin

f)Öntanımlı masaüstünü GNOME veya Icewm olarak değiştirme

Bu chroot ortamındaki /etc/init.d/knoppix-autoconfig dosyasındaki
---------------------------------------
#Also read desired desktop, if any 
DESKTOP="$(getbootparam desktop 2>/dev/null)"
# Allow only supported windowmanagers 
case "$DESKTOP" in gnome|kde|larswm|xfce|windowmaker|wmaker|icewm|fluxbox|twm) 
  ;; *) 
DESKTOP="KDE"; ;; esac
-------- ^^ --------------------------------------
satırlarını değiştirerek yapılabilir.

g)Geçici dosyaları silme /root klasründeki .bash_history , .viminfo gibi gizli dosyalara gözatın.

/var/cache/apt/archives altındaki *.deb dosyalarını silin /var ve /tmp altında işinize yaramayan dosyaları silin.

CD'yi hazırlamak:

a) ISO Dosyası Hazırlamak

mkisofs -R -U -V "KNOPPIX.net filesystem" -P "KNOPPIX www.knoppix.net" -hide-rr-moved -cache-inodes -no-bak -pad /mnt/hdb6/sizinix/kaynak/KNOPPIX | nice -5 /usr/bin/create_compressed_fs - 65536 > /mnt/hdb6/sizinix/ana/KNOPPIX/KNOPPIX.

Komutuyla yeni sıkıştırılmış dosya /mnt/hdb6/sizinix/ana/KNOPPIX dizini altında KNOPIX olarak oluşturulur. Buradaki "KNOPPIX.net filesystem" ve "KNOPPIX www.knoppix.net" stringlerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. “doesn't conform to ISO standards” gibi bir hatayı önemsemeyin.

Sıra esas oğlanda:

cd /mnt/hdb6/sizinix/ana
rm -f KNOPPIX/md5sums; find -type f -not -name md5sums -not -name boot.cat -exec md5sum {} ; >> KNOPPIX/md5sums

Bu komutla yeni md5sum'ları :

mkisofs -pad -l -r -J -v -V "KNOPPIX" -b KNOPPIX/boot.img -c KNOPPIX/boot.cat -hide-rr-moved -o /mnt/hdb6/sizinix/knoppix.iso /mnt/hdb6/sizinix/ana

komutu ile ise esasoglan iso'muzu /mnt/hdb6/sizinix/knoppix.iso altına kaydederiz. Daha sonra tek yapmamız gerek bu iso'yu bir cd'ye yazmak.

b) Dosyayı Test Etmek

Önce bir açılış disketi oluşturun:

dd if=/mnt/hdb6/sizinix/ana/KNOPPIX/boot.img of=/dev/fd0

Oluşturdduğunu /KNOPPIX sıkıştırılmış klasörünü bir yer disk bölümüne (partition) kopyalayın. Bu açılış disketi hard diskte /KNOPPIX/KNOPPIX adlı dosyayı arar. Eğer memnun kalırsanız bir cd'ye yazın.

Sık Sorulan Sorular

* Açılışta gelen Konqueror'u nasıl engellerim ? - /etc/X11/Xsession.d/45xsession dosyasındaki şu satırları:
------------------------------------------
if [ -e "$INDEXFILE" ]; then
cat >> $HOME/Desktop/KNOPPIX.desktop 
[Desktop Entry]
Name=KNOPPIX
Exec=kfmclient openProfile webbrowsing $INDEXFILE
Type=Application
Icon=html
Terminal=0
EOF
ln $HOME/Desktop/KNOPPIX.desktop $HOME/.kde/Autostart/showindex.desktop
fi
----------------------------------------- 
inceleyin...

* CD'den boot ettikten sonra hard disk'i bağladım, hard diske scp ile bişeyler nasıl kopayalarım?

- Bir shell(kabuk) açın , “knoppix” kullanıcısı için bir şifre belirleyin, ssh'yi başlatın (/etc/init.d/ssh start) , daha sonra scp ile kopyalayın

* $ komut istemindeyim , su yapmak istiyorum ?

- sudo passwd komutunun ardından bir root şifresi belirleyin, daha sonra su komutunu kullanabilirsiniz.

* Öntanımlı metin açılış modu frame buffer kullanıyor ve karakterler çok küçük, nasıl düzeltebilirim?

- boot.img dosyasını bağladıktan sonra syslinux.cfg dosyasunda “Default vmlinux” altındaki VGA=791 değerini VGA=normal olarak değiştirin.

* Öntanımlı klavyem Almanca, bunu nasıl değiştirebilirim ?

- KDE Control Center da > System > keyboard seçenekleri ile değistirebilirsiniz

* Açılıştaki “initializaing starting sequence” ve kapanışdaki “initialazing shutdown sequence” seslerini nasıl değiştirebilirim?

- /usr/share/sounds altındaki startup.ogg ve shutdown.ogg'yi değiştirebilirsiniz.

* KDE Menü'de solda açılan, üzerinde Knoppix yazan resmi nasıl değiştirebilirim?

- /usr/share/apps/kicker/pics/kside.png aradığınız dosya.

Kaynaklar :
http://gnubox.dyndns.org:8080/~sunil/knoppix.php
http://www.stirnimann.com/mystuff/doc/knoppix.txt
http://www.knoppix.net/docs/index.php/KnoppixRemasteringHowto
http://www.knoppix.net/docs/index.php/KnoppixCustomizations
Konular
Opera {39}
Müzik {70}
Qt {12}
Ben {122}
Debian {26}
Sinema {24}
php/web {44}
Link {58}
KDE {7}

[_lang_topics]


Takvim
<  Şubat 2023  >
PSÇPCCtPz
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728


Temalar
xmas
yesilozAskerEdition
yellos
yesiloz
uira
yesilozHtml5
darksight
greeny
opera
default
dx

Es Dost
Altan
Tuğrul
Selçuk
Timu
Mehmet
Ünal
Gökhan
Koray Taylan
Yaşar
Özgür
Orhan
Kemali
Ahmet
Emrah
Kıvanç
BilgiFrekans
Bünyamin
Bedava Site

Gez Gör Arpacık
Opera Türkiye
Uira
Ma"Cess"teleri


Projeler
Beedon
sozluQ
qPod
SourPHP
Ekşigator
Ekşigator-qt
Soccer Madness